HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1990 september Fam. Bezemer Pas de problème!


Koelproblemen in Marokko? ..."Pas de problème!"


Met de HY naar Marokko stond al langer op ons verlanglijstje. Deze zomer hebben wij "de sprong" gewaagd. Onze '74-er legde 8180 kilometers af, zonder één echt groot mankement (verbruik: 1 op 9 en 10 liter olie). We hadden ons redelijk goed voorbereid en technisch gezien hadden Bas en Henny ons met raad en daad bijgestaan. Maar goed, je rijdt HY, dus kan er eigenlijk nog van alles gebeuren, en onze technische kennis is op amateurniveau.


Voor een beschrijving van alles wat we gezien en beleefd hebben zouden we al tientallen pagina’s in "Camion" kunnen vullen. De vele leuke, vriendelijke, soms aandoenlijke ontmoetingen, het Berberhuwelijk dat we meemaakten, de prachtige landschappen, de typisch Arabische taferelen, de schrijnende armoede en de weelderige uitingen van rijkdom, kortom te veel om op te noemen in dit verband. Voor onze "Camion" leek het ons leuk melding te maken van het enige mankement aan de HY dat ons overkwam in het midden van snikheet Marokko en hoe we dat euvel hebben verholpen. Ook weer om te voorkomen dat het een ellenlang verhaal wordt, geven wij u de bijna letterlijke tekst van ons vakantie-dagboek dat in we telegramstijl vullen:

 

"Het is tegen de 40 graden en rijden naar richting Beni-Mellil. Prachtig berglandschap met colletje van 2000 meter. De motor wordt heet en vraagt dringend om verkoeling, dus vlak na de top gestopt om iedereen en alles te laten afkoelen.

In de stad aangekomen gevraagd naar plaatselijke camping. Een in zeer vuile en vette kleding gestoken mannetje springt naar voren en zit binnen de kortste keren binnen om ons naar de camping te begeleiden. Boven in de stad op een koele plek bij een waterval gestopt. "Geen camping, wel koel." zegt onze gids. De motor blijkt te koken.

 Mijn radiateur wordt direct afgekeurd door ons mannetje: hij is monteur! Radiateur moet onmiddellijk gedemonteerd worden, wat tot onze eigen verbazing ook gebeurd, zo maar op straat. “Pas de problème” (geen probleem) roept hij telkens uit, ook als hier en daar boutjes afbreken door zijn ongeduld. Alles gaat nu in sneltreinvaart. Radiateur er af, vrouw en kind blijven bij de camper, monteur en ik mét radiateur in taxi. Bij piepklein werkplaatsje (2 x 2 meter), één van de vele …

 In een soort autoreparatie straat, wordt in een oogwenk de hele radiateur uit elkaar gehaald, volledig gereinigd, er zit veel kalkaanslag en andere troep in, weer dicht gesoldeerd door een jongen van een jaar of veertien, onder toeziend oog van zijn baas. Het soldeervet wordt met een kippenveer aangebracht (kwastje te duur). Aan de overkant halen ze onder primitieve omstandigheden een motor uit een Mercedes (nou ja, het improviseren bij reparaties kennen HY-rijders ook wel!).

 Mijn monteur roept een taxi aan (zogenaamd “ petit taxi”) en snel zijn we weer bij onze camper, waar Edith en Jurn het zich gemakkelijk gemaakt hebben. Nordim, want zo heet "onze" monteur, schroeft als een razende de radiateur vast en bezweert me dat ik absoluut geen problemen meer zal krijgen, al wordt het 50 graden. Het karwei heeft bij elkaar zo'n twee uur geduurd en totaal, inclusief taxiritten, zo'n 50 gulden gekost.

Nordim nodigt ons uit bij hem te eten (dat hoort er zo'n beetje bij in Marokko) en vindt het dan vanzelfsprekend dat hij zélf rijdt in onze HY naar zijn huis. Wij houden ons hart vast. Brutaal en behendig scheurt hij door het Marokkaanse verkeer; handkarren, ezelwagens, argeloze voetgangers, enz., worden de weg afgetoeterd. Heel gewoon kennelijk. Tot onze verbazing geen ongelukken of deuken. We hebben een fantastisch gezellige avond met z'n Marokkaanse broer die al 23 jaar in Nederland blijkt te werken en te wonen en ons ook al gastvrij onthaalt.

Waar een kokende radiateur als niet toe kan leiden. We gaan zeker nog een keer per HY naar dat grandioze Marokko!

 

Frans, Edith en Jurn Bezemer
september 1990, Den Hoorn


  << terug