HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1990 september Hans & Carolien Mulder Jesper


Jesper

1990... Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welk jaartal je neer zet. In 1988 was het Helmstedt (DDR), Brest (USSR), in 1989 Beziers (FR) en in 1990 Rebild Bakker (DK). Waar je bent, ben je, maar HY gaat altijd wel ergens een beetje stuk. Dit jaar dus in Denemarken, omdat we daar heengereden waren. De HY had ons vakantieplan toch al drastisch veranderd, dus ach...
Je wordt flexibel met zo'n auto. Creatief, inventief, zo'n auto maakt het goede in de mens los.


Zaterdag. In de namiddag. Ik aan het roer. In overleg met de rest werd de koers gezet naar Rebild Bakker in het noorden van Jutland, om aldaar kamp op te slaan. Want op maandag ochtend 8:00 uur worden wij geacht op de boot naar Noorwegen te zitten. Dus al aardig in de buurt, en een alleraardigst moment om stuk te gaan.

 

Zomaar, ineens.

Ik stop bij de receptie, stap daarna weer in en ...klik...

Echt, alleen maar ...klik...

Rien, nada, njet. ...klik...

In alle talen ...klik...

Startmotor stuk.

Moet je weten dat er 120 meter van je huis een gereviseerde startmotor al weken klaar ligt bij de monteur, om opgehaald te worden. Hans had dat dan ook liever voor de vakantie gedaan, maar de voorgaande reparatie lag nog vers in het geheugen en deed nog pijn in de portemonnaie, en ik vond het dus logisch dat HY niet meer stuk zou gaan. Vrouwenlogica! Want wat gaat 'of all things' dus stuk? Jawel net dat ene onderdeel waar we over hadden kunnen beschikken. Maar hier komt dan het creatieve, inventieve naar boven. Eerst gewoon de Falk, het equivalent van de ANWB, ingeschakeld. Deze Falk landde rap en bevestigde ons bang vermoeden: 'Daar kunnen wij niks aan doen.' Hans trotseerde alle telefoonstoringen en had uiteindelijk 2 namen en 2 telefoonnummers van Deense HY -rijders. Welke naam bij welk telefoonnummer hoorde liet de storing niet toe. Maar we hadden iets. Dus met de natte vinger één gekozen. En na een prachtige openingsalinea in het Engels, klinkt het aan de andere kant in onvervalst Rotterdams: 'Bent u misschien Nederlander?' want dan kunnen we beter in het Nederlands verder praten. Zij zou ons probleem voorleggen aan een echte HY -kenner. Maar die was op dat moment aanwezig op de zoveel jarige huwelijksfestiviteit van zijn ouders, dus gelieve niet te bellen voor 11.00 zondagochtend. Kunnen wij alle begrip voor op brengen. Als er dus om 21:00 uur zaterdagavond een man met blond/grijs wilde haardos, daar schuin op een blauwe baret gedrukt versierd met chevron speldje, een oranje plastic afwasteiltje onder de arm, waar bovenop een goed doorgesmeerde overall wapperde, en dit geheel vastberaden op onze HY afstapt, dan zijn wij verbaasd! 'Had u problemen met een startmotor.' Binnen het kwartier was dat probleem geklaard. Wij weer een HY die start. En laten we wel wezen, toch het begin van iedere reis. En is het toeval of zitten HY -rijders overal?? Deze Jesper Ellekilde woonde nog geen 10 km van de camping af. En hij kwam meteen. Gaf ons een goede startmotor. En wij moeten alleen een goede startmotor terugsturen. Dat vertrouwen omdat je zo'n zelfde auto rijdt. Want ik moet bekennen dat Jesper ons adres niet heeft, waarschijnlijk niet eens onze naam.

Caroline

 

  << terug