HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1991 maart Hans & Carolien Mulder Eldorado


Een Eldorado in Frankrijk

Smalle, geasfalteerde wegen doorsnijden goudgele korenvelden. Wijdse glooiende heuvels van patchwork. als geboren en getogen bewoonster van het vlakke land kan ik mij de moeilijkheden voor de Franse boeren levendig voorstellen.


Ter afwisseling in de verte altijd bossen. Een zeer vruchtbare omgeving. en voor HY-rijders altijd de redding nabij. Op een van onze tochten door het geboorteland van ons geliefde vervoermiddel was het daar, zomaar ineens. Een klein stationnetje, daartegenover een postkantoortje annex café, na een honderd meter lommerrijk omgeven pad een fabriekje, waarvan de geluiden niet tot het publieke leven doordringen. Op het redelijke vlakke stuk tussen post en station, te midden van bos en agrarische velden, vermoed je niets anders dan rust, zo af en toe misschien onderbroken door geritsel of gekrijs van dieren die in deze omgeving hun thuis hebben.

De vrouw die onze nieuwsgierigheid komt onderzoeken is van het landelijke franse type.
Ruim geproportioneerd, bloemetjesjurk en schort, kegelvormig aflopende benen vormeloos overgaand in dikke heren sokken en houten klompen.

Zij gaf mij vooral het gevoel intrede te doen op verboden terrein. Geen zwarte magie maar iets wat privé is. Iets waar haar verantwoordelijk-heidsgevoel ten opzichte van een ander haar ingeeft dat zij het dient te beschermen, ook al wenst zij het zelf niet te bezitten. De stilte van de omgeving; het geluid van mijn voetstappen; de fantasie dat aan alles een geschiedenis vast zit; waar mensen hun leven aan danken of aan kwijt zijn geraakt.

En daar, één geworden met de natuur, kon ik zomaar een Peugeot uit 1926 aanraken, tientallen HY's uit de vijftiger jaren, met zo'n karakteristiek spijltje in het voorruit, vracht-wagens en school-bussen uit diezelfde periode. Eén met het bos, een autokerkhof van een hectare.
Een verzameling van minstens 65 jaar auto-geschiedenis.

Misschien dat de foto's een indruk kunnen geven van het Eldorado dat ik daar aantrof.

 

Caroline
 << terug