HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1992 juni Carolien Mulder  - HY - Naam-


HY - Naam

Niet zomaar een naam.
Misschien nooit bij stil gestaan, maar waarom heet hij HY?
In dit artikel wordt dit eindelijk duidelijk.
Met dank, wederom, aan Caroline.


Oorspronkelijke naam HY
In de tweede helft van de jaren vijftig kwam het eerste type van de band onder de werknaam V(ehicle)-H.
Vehicle spreekt voor zich, maar waarom H? Een lachertje misschien maar de H is gewoon toeval.

Traction
CitroŽn kwam in 1934 met de 7CV op de markt en later met de 11 CV. In de volksmond kregen de 7CV en 11CV al gauw de troetelnaam 'Traction', Š traction avant betekent met voorwielaandrijving. Une traction avant betekent een moderne slee, vandaar dus.

CV
(C)hevaux-(V)apeur is het Franse begrip voor paardenkrachten. 7CV en 11CV gaf dus het aantal PK's aan. In die tijd werd er in Frankrijk belasting geheven naar het aantal PK's.

Nog meer CitroŽns
Eind jaren vijftig kwam de ID(ee) uit, wat een revolutionaire auto was. Deze werd onder meer met andere spatborden opgevolgd door de DS, wat La dť esse ofwel godin betekent.
Begin zestiger jaren kwam de AMI uit, wat vriend betekent.
Weer een kleine tien jaar later volgde de SM. Hiervan werd aangenomen dat de afkorting S(port) M(aserati) was, maar dit is nooit bewezen. In 1974 kwam de LN, de eerste niet CitroŽn.
In datzelfde jaar verschijnt ook de CX, wel een rasechte! CX ofwel CW is de eenheid waarin de stroomlijnwaarde wordt uitgedrukt. Hiermee introduceert men de X-serie met de in 1989 de XM als combinatie van de SM en CX. Het is duidelijk: CitroŽn heeft een traditie opbouwd om de nieuwe modellen een lettercombinatie als naam te geven.

Terug naar de HY
HY begon dus als VH.
'Y' was het type H, met een iets andere motor, HZ was de lichtere versie.
HP de pick-up. HV, met de V van Varse, wat vee betekent en ook nog de HL, HO en HX. Deze laatste hadden andere type' motoren.

Leuk om nog te vermelden is dat er drie HY's speciaal voor Japan zijn gebouwd en dat men ooit een HY-model voor Amerika heeft ontwikkeld.
 

Caroline Mulder

 

 

 

 

 

 

 

 

  << terug