HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1993 oktober Carolien Mulder  - HY in gebruik -


HY in gebruik (V)

De HY als popster
 


In 1967 besloten 2 jongens dat hun toekomst absoluut in de popmuziek zou moeten liggen. Ze zochten er nog enige geestverwanten bij en zie daar,
de Hobo String Band was een feit. Een 5-mans en 1-hond formatie. Tegenover mij zit Dick Kuin, een van de oprichters van de band. In 1970 was in hun ogen, een manager onontbeerlijk geworden en werd Hans de Vries gevraagd deze taak op zich te nemen. Hans bleek voor de Hobo String Band de kip met de gouden eieren te zijn. Want de vader van Hans had een kwekerij en dat bood geweldig veel voordelen. Een oefenruimte in de inpakschuur en een bus waarin de planten naar de veiling werden gebracht, plus de mascotte van de band, de hond Fidel.

Vader de Vries had voor de handige HY gekozen en deze aan de binnenkant van een rekwerk van latten voorzien waar planken opgeschoven konden worden. Hierdoor ontstond een stelling waar een grote hoeveelheid cacteeŽn, want die kweekte hij, vervoerd konden worden. Gelukkig had hij daarbij de geweldige ingeving gehad, dat planten het vermogen bezitten om groter te worden, dus was het makkelijker als de stelling uitneembaar was. En voor de band was dit dus een uitermate plezierige bijkomstigheid. Onder in de bus werd de apparatuur gelegd, daarboven werd een vlonder geschoven en van matrassen en dekens voorzien. Op deze toch wel comfortabele wijze begaf men zich richting optreden.

De bus had de curieuze naam "De Ballenbus". Deze naam vond zijn oorsprong in huize De Vries. Daar had men een bus met snoepballen van geribbeld blik. De overeenkomst met de HY was treffend.
De Ballenbus (met kenteken XJ-37-81) heeft eind juni '70 tot juni '72 zijn diensten bewezen. In totaal zijn ongeveer 140 optredens gegeven door heel Nederland, BelgiŽ en Duitsland. En slechts eenmaal heeft HY de groep in de steek gelaten. Op weg naar een optreden in Zeeland brak de V-snaar. Dankzij de ANWB konden ze nog net op tijd het podium betreden.

De Hobo String Band heeft in het voorprogramma gestaan van onder andere Lindisfarne, Caravan en Procol Harum. Geen kleine namen in die tijd (en nog niet trouwens!). Aangezien de HY een bedrijfswagen was, moest de groep na ieder optreden WEL weer naar huis. Per slot was de auto de volgende dag, gewoon weer nodig op het werk. Maar juist aan de terugweg heeft Dick de beste herinneringen. Met z'n allen heerlijk ontspannen op de matrassen, een beetje bijkomen van de avond, zacht hobbelend langs 's Heren wegen. Het nadeel was dat ze, weer of geen weer, terug moesten. Zo kon het een keer gebeuren dat ze vanuit Wageningen in een heftige sneeuwbui de terugtocht moesten, aanvaarden. Stapvoets, de ruitenwissers konden de hevige sneeuwval nauwelijks verwerken. En bij Oude Rijn raakte men het spoor bijster. Het bord Amsterdam was niet meer te vinden. Ze zijn gestopt en te voet verder gegaan naar het verkeersbord. Het moest gezegd: HY reed fantastisch onder deze barre omstandigheden maar het zicht was slecht. Maar HY bood vele voordelen. Degene die tijdens het optreden het best gespeeld had, mocht als beloning even het karakteristieke lampje lussen de cabine en de laadruimte, aandoen. In '82 is de groep, ťťn LP (Dedicaled to Fidel) en 4 singles later, uit elkaar gegaan. Nu in 1993 spelen 2 leden weer in een band "De Grashappers". Leen als Violist en Dick als zanger, Pietje (bassist) en Ben (gitarist) completeren de band. Ze maken folkachtige muziek. Maar helaas moeten zij het genot van een HY ontberen.


Carolien

 

 

Fragmenten van de Hobo String Band op YOUTUBE << terug