HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1993 Juni Hans & Caroline Mulder  - Suriname -


HY's ALL OVER THE WORLD

De wereld ligt voor ons open.
 


Onder het motto: de wereld ligt voor ons open, besloten wij een vakantie in Suriname door te brengen. Wij huurden een kamer in Paramaribo, via een vriendelijke dame in Rotterdam, gingen bij diverse Surinaamse collega's langs voor wetenswaardigheden en goed bedoelde adviezen, en vertrokken half november vanuit koud Nederland naar temperaturen van rond de 30ºC. Nou, in één woord: fantastisch. Hoogtepunt was onze week op safari. Varen over de Saramaccarivier, met stroomversnellingen, in een korjaal (een soort uitgeholde boomstam). Een fikse wandeltocht door de jungle, met rugzakje, hangmat en klamboe. Klauterend over boomstammen, balancerend over stammetjes over kreekjes, in zeer vochtige, hoge temperaturen. Grote harige spinnen, schorpioenen van ruim 10 cm, apen in de bomen, pootafdrukken van tijger-achtigen, slangen, alles hebben we gezien.
Apen schieten, apen eten, wij hebben het gedaan (alhoewel, het schieten was meer het werk van onze gidsen, bosnegers die in dit gebied wonen). Slapen in de hangmat in de vrije natuur, 's nachts de brulapen die met veel gebrul over de toppen van de bomen lopen, wij hebben het meegemaakt. Nog 2 dagen vast gezeten in de jungle, omdat het reisbureau de terugvlucht niet had geregeld, wij hebben het doorstaan. De overige tijd veel gereisd met onze auto met chauffeur. Veel gezien, vrienden gemaakt, die ons veel over Suriname en haar bewoners hebben geleerd. Maar toch, er miste iets in deze vakantie. Geen HY. Hans ging zelfs zover, dat hij een vlucht wilde boeken naar Cayenne, Frans Guyana, in de vaste overtuiging dat daar nog wel wat HY's moesten rondrijden. Maar
300 $ uitgeven om een HY te kunnen zien ging mij wat ver.
Hans heeft zich er uiteindelijk bij neergelegd, nadat hij jan en alleman had gevraagd of zij wel eens zo'n auto hadden gezien, wijzend op zijn HY-shirtje.

Op ons laatste tripje in de oude rammelbak met chauffeur, door het niet ongevaarlijke, linksrijdende verkeer in Parbo, roept Hans plots: "STOP!".
De chauffeur, die dacht dat het hier ging om het voorkomen van een ongeval, trapt op de rem. En daar stond 'ie. De snackcaravan "Lekkerbekje". Enigszins weggezakt in het zand. Tegen een prachtige achtergrond van palmbomen.

 

Caroline Mulder
 << terug