HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1996 december GabriŽl Smit Sloop HY's


Een vakantieverhaal over Frankrijk (1)
Sloop HY's


De vakantie zit er inmiddels op, net terug uit La France waar we onder andere St. Mihiel bezochten. De Rijnmonders (CCR) hadden daar een perfecte meeting georganiseerd.


Men plaatst 5 HY's en ťťn 'hazelip' achter de plaatselijke brandweer-kazerne en de treffen-gangers hebben weer wat extra om handen. Zaterdags dus foto's gemaakt bij die kazerne en wat filosoferen met Kees Luurssen over de eventuele bestem-mingen van die brandweer-HY's.

Toch wel nieuwsgierig geworden naar wat de uiteindelijke bestem-ming voor die HY's zou worden (sloop bedachten we. hier en daar was al wat gedemonteerd) gingen we maandag-morgen weer terug naar de kazerne. We kregen in de kazernegarage van de aanwezige garage-monteur, die net bezig
was met een smeerbeurt je aan een op de smeerkuil staande HY, te horen dat ze inderdaad bijna allemaal gesloopt zouden worden bij de sloper, ook in St. Mihiel!!!

De mooiste HY onder het stel met slechts 8000 km op de teller zou behouden blijven. GeÔnspireerd gingen we naar de sloper, die op maandag gesloten bleek te zijn.
Met de HY van de fam. Luurssen en die van ons gingen we de rest van de dag aan de, ťťn dorp verder gelegen, Maas waterbaden en onder het genot van een glaasje pastis de HY-dromerij van de afgelopen dagen oprakelen.

Met goedkeuring van de burgemeester uit dat dorpje, die net langs reed in zijn HY (diesel) om zijn geitjes te gaan melken, bleven we aan de Maas overnachten om dinsdags een nieuwe poging te gaan doen die sloperij met een bezoekje onzerzijds te vereren.

Dinsdags: de slooppoort stond nu open en wat er 's maandags nog bij de kazerne gestaan had, stond hier reeds op het terrein; 3 HY's en de 4e was onderweg. Wat een toeval...

Na een dealtje met de Patron begonnen Kees, Gilles en ondergetekende met begerige klauwen diverse neusplaten, voor- en zijdeuren, reserve-wieldeksels, spruitstukken met 18.000 km achter hun longen (!), dynamo's etc. te demonteren en in te Iaden voor thuis.

Zwart en beladen keerden we weer terug op de camping waar het CCR-treffen nog niet afgelopen was: 's avonds hebben
we met Dave Vos nog een geÔnspireerde 'sloopHYblues' gespeeld...
's Woensdags trokken we weer verder noordwaarts, richting huis met een voldaan gevoel: we hebben nog iets kunnen redden van de sloop...

Een laatste blik op de sloperij, alle 4 de HY's en die hazelip volkomen 'uitgekleed' door een volgend ploegje Hollanders die nog vertelden de HY's afgelopen winter al gezien te hebben achter die brandweerkazerne.


 

GabriŽl Smit, die ook de foto's maakte...

 

 

Jaar Maand Auteur Titel
1997 maart GabriŽl Smit Andere HY


Een vakantieverhaal over Frankrijk (2)
Andere HY


Het waren niet alleen sloop-HY's die we afgelopen zomervakantie tegenkwamen (zie vorige Camion).


Ergens in midden Frankrijk kwamen we in een dorpje een HY tegen die nog steeds als werkpaard gebruikt wordt bij de plaatselijke ťpicerie. Met deze HY (een soort verkapte SRV-wagen) worden de boeren- en buitenlui van hun dagelijkse benodigdheden voorzien.

(SRV HY)

Enkele dorpjes verder stond, midden op het dorpspleintje, een HY,die bij ons zijn alom bekende omschrijving van een 'patatbus' eer aandeed. Deze HY is, in betere tijden, voor de firma Philips een rijdende etalagewinkel geweest en nu gedegradeerd tot 'patatbus'.

(patatbus)

Het befaamde en ook geliefde merk 'Dinky Toys' maakte van deze Philips-demonstratiewagen een (roestvrije) replica, schaal 1 :43.

(roestvrije HY).

De details kloppen aardig als je beide foto's vergelijkt.
Beide 1: 1 HY' s worden nog gebruikt, hoe lang nog voordat ze ůůk op de sloop belanden?

 

GabriŽl Smit

 

PS: Kortgeleden heb ik mijn remsegmenten van de HY bij een garage in Groningen weggebracht voor nieuwe voeringen. 'Welk type CitroŽn zei u, meneer?', vroeg de man achter de balie. Ik zei: 'Van die patatbus'. Het was hem geheel duidelijk.
 

  << terug