HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1997 Juni Frederik Stevens Mobilhome


'Mobilhome'


In 1985 nam ik het besluit om een mobilhome te bouwen. .


Aanvankelijk dacht ik eraan een lichte Mercedes vracht-wagen aan te schaffen maar toevallig vernam ik dat er een CitroŽn-HY te koop stond. Mijn schoonvader, destijds garagehouder van CitroŽn te Aarschot, had deze HY ooit verkocht aan een handelaar in kleinmeubelen en had de wagen steeds in onderhoud gehad.

Het voertuig was van het bouwjaar 1972 en had slechts 20.000 km gereden, was verlengd en had altijd in een garage gestaan. Verder was hij uitgerust met een 1900 cc benzine-motor en een drie-versnellingsbak.
Na veel wikken en wegen besloot ik hem te kopen. De auto werd geÔsoleerd en voorzien van ramen en koepels. Een watertank van 90 liter moest zorgen voor twee Š drie dagen stromend water en een extra verwarming zou een oplossing zijn voor de kille seizoenen. In de cabine werd een vals plafond gemonteerd met neerlaatbare bedden voor de kinderen. In de laadruimte, net achter de de bestuurders-plaats, kwam een zit- en slaaphoek voor volwassenen, daarachter een grote kleer- en bagage kast en vervolgens een douche- en toiletruimte. Linksachter kwam een keuken-hoekje met gootsteen, koelkast en gasfornuis. Alles werd uitgevoerd in essenhout.
Afgewerkt creŽerde ik een leefruimte van ongeveer 1.70 m breedte, 4,5 m lengte en 1.75 m hoogte. Het voertuig werd in een moderne kleur herschilderd en versierd met een design tekening. De achterzijde werd voorzien van twee verticale steunberen voor een bagage- of fietsenrek met plaats voor twee fietsen. Tenslotte werden, tegen diefstal en inbraak, codecontacten en een alarminstallatie aangebracht. Bijna twee jaar werk maar het resultaat mocht gezien worden.

Jaarlijks gingen wij met de HY op verlof en trokken door Frankrijk, Spanje, JoegoslaviŽ, Duitsland, ItaliŽ, Oostenrijk e.a. en hebben er momenteel 35.000 km mee afgelegd.
Het eerste jaar in Frankrijk werden wij verrast door de belangstelling van velen omtrent de oorsprong en de binnen-en buitenafwerking. Later werd dit een gewoonte en wilden we de nieuwsgierigen gerust te woord staan.

Het mag gezegd worden, het is een blikvanger.

Verleden jaar echter rees er een probleempje. De cabine, die naar de voorzijde toe smaller wordt, was er de oorzaak van dat de oudste zoon, langer dan 1.70 m, niet meer in gestrekte houding van zijn nachtrust kon genieten. Alternatieven zoals in een klein tentje slapen zijn niet haalbaar tijdens het vrij kamperen. Met veel spijt moesten wij besluiten dat de HY voor ons zijn diensten had bewezen.

De wagen werd steeds goed onderhouden en is te uniek om zomaar als aftands te worden bestempeld. Hij zou zelfs een plaats in een showroom verdienen.

 

Frederik Stevens.

 

(Web-red.: Auto werd te koop aangeboden).

 

  << terug