HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1998 maart A3 & Wies Lagerwerf Kerst in Frankrijk


Kerst in Frankrijk met de HY


Gewapend tegen kou en slecht weer, het voorgaande jaar nog in onze gedachten, vertrokken we vrijdag voor de kerst voor onze (bijna) jaarlijkse kerstvakantie richting Frankrijk. Waarheen stond dit jaar niet vast.


Tot nog toe gingen we meestal trekkend binnendoor naar de C6te d'Azur, waar we verscheidene mooie kerstdagen hebben meegemaakt.
Frankrijk kent maar 1 kerstdag en dat is een echt familie-feest binnenshuis, dus merkten we er nooit veel van. Dit jaar zou het misschien Normandië of Bretagne worden, dat hing een beetje van het weer af. En dat is het fijne van de HY, zeker 's winters, je kunt overal zonder problemen vrij staan. Daar het aan de kust nogal stormachtig was werd onderweg met onze maatjes besloten binnendoor naar het zuidwesten te trekken via de Loire, Neuville, Charmé en het bekken van Arcachon, waar Hen en A3 nog even het 111 meter hoge duin van Pilat beklommen.
Zo zijn we uiteindelijk in Guéthary terecht gekomen, waar we 2 nachten op een camping, vlak bij zee, hebben gestaan om de lekke uitlaat te vervangen. Wat een geluk, het was eerste kerstdag en 24 graden in het zonnetje, prima weer om aan de uitlaat te werken en lekker buiten te leven. Voor deze temperatuur hadden we geen geschikte kleding bij ons, maar het extreem warme weer sloeg de volgende dag om in onweer, storm en regen.
We zijn via de voet van de Pyreneeën richting Lourdes gereden. Dit waren natte dagen, maar de ritten waren schitterend. Vanaf Lourdes richting Foix en dan het binnenland in, van de Herault naar de Tarn. Hier was het lekker zonnig, maar fris.
Het is ontzettend leuk om je bus tegen het eind van de middag zomaar in een dorpje te parkeren om te overnachten, vooral op plekken waar je 's zomers wordt weggedragen door de toeristen.

In deze tijd is het daar overal heerlijk rustig. Water is in Frankrijk ook 's winters overal te krijgen. In de buurt van markten is altijd een kraan en een WC public waar je de Porta Potti kunt legen.
We hebben heel veel witte weggetjes (op de grote Michelin-kaart) gereden door diverse mooie Gorges en echt, op sommige plekjes voel je je alleen op de wereld, zo rustig is het er.
Na in Neuville een gezellig en lekker Oud en Nieuw gevierd te hebben (raar hoor heerlijke oliebollen en appelflappen in Frankrijk) ging het weer langzaam richting noorden. De laatste 2 dagen over de vervelende Péage, al is het voordeel hiervan dat je langer binnendoor kunt blijven rijden zonder te moeten haasten. De tegenstelling is alleen wel erg groot. Op de laatste dag de beruchte storm, maar gelukkig hadden we wind mee, dat scheelt weer benzine.
Al met al, van de 16 dagen slechts 4 echt natte dagen, ook behoorlijk wat zon, met een temperatuur van rond de 10' graden, echt lekker weer.
Het verbaasd ons dat we in de Camion zo weinig winter-vakantieverhalen zien. Wij hebben al vele winters echt plezier gehad van ons busje, vaak samen en diverse keren met onze maatjes met hun HY. Mensen, jullie weten niet wat je mist, in de winter is het overal heerlijk rustig en het weer valt meestal mee. Het is maar een idee. Ik weet in elk geval zeker dat, als we gezond blijven, dit niet onze laatste keer was.
Tot de Paasmeeting hopen we.
 

A3 en Wies Lagerwerf

 

 

  << terug