HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1999 maart Hans & Carolien Mulder  - HY-Naam -


HY-Naam - De HW variant

In de vorige Camion werd de vraag gesteld: Wie kent de HW, en waar staat die
'W' precies voor. Hier kunnen we wel wat over zeggen hoewel we zelf nog nooit bewust een HW bekeken hebben. Onze wijsheid putten we uit het boek van Wouter Jansen en Fabien SabatŤs: Le type H CitroŽn.


De HW-variant
De HW is een HY die werd geleverd zonder standaard carrosserie achter de cabine. De eerste HW' s verschenen in 1969. Deze uitvoeringen gaven de eigenaar de gelegenheid op het kale chassis een carrosserie naar eigen voorkeur te laten bouwen. Deze speciale opbouwen werden in de regel door gespecialiseerde carrosseriebouwers verzorgd.
In 1972 worden bijvoorbeeld door de carrosseriebouwer Currus wagens voor de
wegenwacht en ziekenwagens gebouwd, voorzien van hydraulische vering. De foto toont een reclame, die de jaren zeventig goed typeert, van de constructeur Heuliez uit 1973 waarop een wagen voor paardenvervoer wordt getoond.

De aanduiding W heeft dus niet speciaal te maken met het hydraulische systeem dat onze HW-bezitter heeft maar houdt verband met het feit dat dit type H zodanig geleverd werd dat het eenvoudig was allerlei opbouwen mogelijk te maken.

Het kan bijna niet anders dan dat de W betrekking heeft op de verschillende typen die sedert 1947 geproduceerd zijn.
Het begon met de H in 1948, in 1950 startte het alfabetisch terugtellen met het verschijnen van de HZ, in 1959 kwam de HY, in 1967 volgt de HX (daar zijn er maar weinig van gemaakt) en in oktober 1969 wordt de eerste HW in zijn kale uitvoering geleverd. De laatste HW' s werden tot het eind van 1982, het laatste productie jaar van de H's, door CitroŽn geleverd.

Veel meer technische informatie en heel veel foto' s zijn te vinden in het hiervoor genoemde boek dat is uitgegeven door
Editions Charles Massin. Parijs; ISBN 2 7072 0194 4.

 

Hans en Caroline Mulder

 

 
(foto uit het eerder genoemde boek)

Caroline besteedde eerder ook al aandacht aan de naam van de HY. Dat artikel vindt u HIER << terug