HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1999 maart Paul Kraal Camper Kopen

Een camper kopen

Een CitroŽn HY

Wat beweegt je tot het kopen van een camper en dan nog wel een CitroŽn HY?


Toen wij elkaar leerden kennen was het al snel duidelijk dat wij alle twee zwervers bloed in de aderen hadden.
Francien (m'n vriendin) kan terugkijken op een heel rijk reisverleden. Om te beginnen delen van Europa en ook AustraliŽ, waar zij heeft gewerkt en van alles meegemaakt. Om zich na terugkomst in Holland in het volgende avontuur te storten namelijk Zuid Amerika. Dan, na een kleurrijk en druk bestaan toch weer naar Holland terug.
Ik, Paul Kraal, ging eerst als dienstplichtige in Nederland en later als beroepsmilitair in Duitsland aan de slag. Na ontslag te hebben genomen ben ik daar in Duitsland 15 jaar blijven hangen. Al die tijd gewerkt in de auto-industrie. Eerst als automonteur en later als pitsmonteur en coureur voor Renault Duitsland. Door toeval kwam ik bij Mercedes Duitsland terecht en daar heb ik me verder gespecialiseerd en ben zeer nauw betrokken geweest bij het ontwerpen en de ontwikkeling van personenauto's.
Na veel geklets over en weer bleek ook Francien veel te voelen voor het idee te gaan reizen door Europa met een camper. We hadden beiden genoeg van de kille zeil- en vaaravonturen (?), maar toch wel een drang naar afwisseling en ontdekkingen. Wat doe je dan?
We kochten een Via Via en zochten in de rubriek 'campers' om te kijken wat de markt te bieden had.
Onze eerste camperaanbieding was een Bedford in Soesterberg. Dit was een automaat en ik dacht 'dat is handig voor Francien, dan hoeft ze niet te schakelen en kan mooi rondrijden met zo'n bakbeest', want groot was hij wel.
Maar helaas, zo groot als hij was, zo traag was hij ook. 'Hij kan nog geen haring van het bord trekken', zei ik na een proefrit. Dus niet gekocht. Teleurgesteld dus.

Onderweg naar huis las Francien nog enkele advertenties voor uit dat zelfde tijdschrift. Tot mijn verrassing werd er een HY camper aangeboden in Amsterdam. Die auto's ken ik van A tot Z door mijn werk als monteur bij CitroŽn.
Dus bellen, en mazzel: hij was nog niet verkocht. Wij er de volgende dag op af. Van de weg af zag ik hem al staan: een plaatje.
Meteen zei ik nog tegen Francien: 'Niets laten blijken, hoor, kan ik misschien nog wat van de prijs af krijgen.' Maar na een proefrit was het meteen duidelijk: dit is hem! en afpingelen ho maar, want dit laat je niet lopen. Francien was vanaf het eerste moment al verliefd op de camper en wilde al jaren geleden zo'n auto kopen om er zwerftochten mee te maken. Daarbij hadden we allebei het gevoel dat de eigenaar hem ons ook gunde. Hij wilde hem namelijk alleen verkopen aan een liefhebber en dat waren wij zeker. Dus was de koop gedaan.

Later thuis gekomen met de nieuwe aanwinst wist ik nog niet veel van deze camper, wat mij stimuleerde tot een gedegen onderzoek. Hieruit bleek dat wij een echt originele fabriekscamper HY54 gekocht hadden. De opbouw is grotendeels van aluminium en er hebben ook geen deurtjes in de achterkant gezeten. Mijn nieuwsgierigheid was aardig aangewakkerd en door mijn connecties in de autobranche kwam ik er achter dat dit een origineel als camper gebouwde HY was en zover mijn informatie strekt de enige in Nederland. Overal waar wij kwamen werd verbaasd gekeken naar ons rijdend huisje. Een van de eerste vragen was dan altijd en is nog steeds 'heb je dat aluminiumplaatwerk zelf gedaan?'
'Nee, hoor, zo gekocht', was dan ons antwoord en trots vervolgden we onze weg, elkaar natuurlijk vergenoegd en trots aankijkend.
Daar wij lid waren geworden van de club 'le Camion' en uitgenodigd werden voor een nieuwjaarstreffen, en ik gebeld had met de voorzitter, stond het voor ons vast dat we onze camper voor het eerst wilden presenteren aan alle aanwezigen en dan maar afwachten hoe er gereageerd zou worden. Ik kan jullie vertellen dat de reacties erg leuk overkwamen en dat ons enthousiasme voor de club met 100% gestegen was. De verzorging van de hapjes en drankjes alsmede de gezonde belangstelling gaf ons een warm gevoel. Ik hoop dan ook nog lang en veel rond te rijden in onze mooie camper en ik denk misschien een sportieve en rijke aanvulling te zijn voor de club.

Mijn technisch verleden is geheel gericht op autotechniek, van automonteur tot ontwikkelaar en ing. bij Mercedes Duitsland, aangevuld met diverse ervaringen en cursussen bij verschillende autodealers zoals CitroŽn, VW en BMW.
Ik wil ook graag ieder lid die goede raad of advies nodig heeft terzijde staan met raad en daad.

Paul Kraal
 

 

 

 


 << terug