HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1999 September Hans en Caroline Mulder HY buiten bedrijf

HY buiten bedrijf

Een CitroŽn HY

Via mijn (schoon)moeder kwamen we aan het volgende adres: Piet de Haan in Nes aan de Amstel.


Hoewel Piet nog altijd actief is op allerlei gebied is hij al een tijdje met pensioen. Ondernemend is hij altijd geweest, dat blijkt uit het feit dat hij zijn plaatselijke winkel destijds uitbreidde met een rijdend filiaal.
Een verlengde en verhoogde HY, compleet ingericht door een meubelbouwer uit de omgeving. (Langeraar, voor wie het precies weten wil). De auto dateert uit 1962 en is daarmee een van de eerste HYīs die in Nederland als rijdende winkel werden gebruikt. Het voordeel van het rijden met de koopwaar was dat de klanten voor hun eigen deur bediend konden worden. Tijdwinst voor de klanten, maar tijdrovend voor de toen nog jonge ondernemer. Iedereen bleef in de auto hangen om een praatje met de buurtgenoten te maken.

De wagen zelf voldeed prima, hoewel het keren en draaien op de smalle weg langs de Amstel niet altijd eenvoudig moet zijn geweest. De winter 1962-1963 was een strenge. Dat is algemeen bekend. Toen deed zich het probleem voor dat de HY geen verwarming had. De vorstgevoelige levensmiddelen zoals melk moesten tegen bevriezing ingepakt te worden met kranten.
De exploitatie van deze nieuwigheid bleek na een aantal jaren niet meer lonend. Het rijden langs de lintbebouwing kostte in verhouding te veel tijd. In 1967 deed Piet de auto van de hand. Daarna heeft deze HY nog een klassieke loopbaan gehad als patatwagen in Zandvoort. De rest van de levensloop van de auto is ons niet bekend.

De heer De Haan is destijds ook nog enkele malen met de auto op vakantie geweest. De demontabele stellingen voor de kruidenierswaren werden uit de auto verwijderd en dan kon hij met het gezin op stap. Dat leverde een zekere belangstelling op. Niet omdat het een leuke wagen was maar omdat de nieuwsgierigen dachten dat hij ijsjes, snacks of patat verkocht. Alles bij elkaar genomen besloot onze vroegere bedrijfsmatige HY-rijder zijn mobiele activiteiten te staken. De foto’s geven een indruk van de periode, waarin de heer De Haan en zijn HY actief waren.
 

Hans en Caroline Mulder

(Kenteken: TN-48-85, red.)
 

 

 


 << terug