HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
1999 September Frans van Wijk Opknap HY

Opknap HY

Hier gaat ‘ie ook weer (een pleidooi voor positief denken)
 


(…)

Tijdens onze vakantie vorig jaar in Frankrijk hebben we in onze bus een avond in de tuin van de familie Luurssen gelogeerd. Zoals je begrijpt was dat zeer gezellig, maar daar gaat het nu even niet om.
Ik begreep later van Kees dat na ons vertrek er een stuk bus was achtergebleven; onduidelijk was om welk deel het ging. Op zich was ik niet geheel verbaasd, aangezien de bus steeds minder brandstof ging gebruiken. Blijkbaar werd hij gedurende de reis steeds lichter.

Om er toch zeker van te zijn dat wij ook dit jaar nog van de bus gebruik konden maken ben ik deze winter met het opknappen van de voorkant begonnen, getuige deze foto. Verbazend hoeveel plamuur ik ben tegengekomen. Vooral bij het verwijderen van het plamuur aan de bestuurderskant bleek alleen het bovenste gedeelte van de voorruitstijl nog uit metaal te bestaan. De rest van de stijl, de opstap en zo’n 70% van het spatbord bestond uit glasvezelmatjes in combinatie met een ongelooflijk dikke laag plamuur (of is dit misschien af fabriek?). Grote delen van het voorschermpje, de volledige regengoot en de scharnierophangpunten waren doorgerot of verdwenen; aan deze kant is dan ook alles vervangen. Het grote voordeel hiervan is dat je een ruim uitzicht krijgt op de dragende delen die gelukkig verder wel in goede staat zijn. Dat de deur er nog in zat is volgens mij alleen maar te danken aan de dikte van het plamuur.
Onbegrijpelijk dat Citroën destijds niet standaard een lasapparaat leverde bij elke nieuwe auto. Wij kunnen in ieder geval weer op weg en zeer waarschijnlijk met een (nog) grotere actieradius.

Moet nog zeker even vermeld worden dat ik nu redelijk handig ben met de lastoorts dankzij de ééndaagse cursus van Jurrie (en vooral erg veel oefenen).

Groet’n Frans

Tekst en foto van Frans van Wijk.
Met toestemming overgenomen uit het TPV journaal (april/mei 1999, 15e jaargang, no. 67)
2 CV Club Winschoten.
Met dank aan Club en Auteur.
 

 


 << terug