HYSTORY

Jaar Maand Auteur Titel
2001 maart Hans en Caroline Mulder Pick-up naar winters Frankrijk


Pick-up naar winters Frankrijk

Een paar maanden geleden werden wij op de parkeerplaats van de supermarkt waar wij vaak boodschappen doen aangesproken door een jonge man van een jaar of dertig. Hij wilde iets meer weten van onze brandweer HY.


Nu hadden wij al vaak op dat zelfde parkeerterrein, bij de uitrit van een daaraan grenzend huis, vrijwel constant CitroŽns zien staan. Vaak twee eenden, of een eend en een XM, maar nooit een HY.
Om het kort te houden, hij en zijn vriendin bleken ware liefhebbers van CitroŽns en Frankrijk te zijn. We werden direct bij hun thuis uitgenodigd, wisselden ervaringen uit en we bleken het ook verder prima met elkaar te kunnen vinden.

Zij waren van plan om in de late herfst van 2000 naar Frankrijk te gaan en ze meenden te weten dat er op een sloperij midden in de Ardeche nog een redelijke HY van voor 1964 stond. Ze zouden er langs gaan en ze belden na een aantal dagen dat de auto er nog steeds stond en inderdaad was uitgerust met een 6-volts installatie. Ze hebben voor ons een dynamo en diverse andere onderdelen meegebracht. Door tijdgebrek konden ze op dat moment niet meer onderdelen meenemen.

Na hun terugkeer in Nederland stelden ze ons de vraag of we het leuk zouden vinden de laatste week van het vorige jaar en de eerste week van dit jaar met hun mee te gaan naar Frankrijk. Naar een geitenboerderij, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Lyon. Zij gingen namelijk op de 67 geiten passen die daar in de stallen stonden van de boerderij van kennissen. Die kennissen waren al 25 jaar niet op vakantie geweest omdat ze geen mensen konden vinden die het werk een tijdje wilden overnemen. Ons leek het verzorgen van de geiten leuk idee, maar ook natuurlijk omdat de sloperij daar ongeveer 150 kilometer ten oosten van bleek te liggen.

Via faxverkeer hebben we contact gelegd met de baas van de sloperij. Wij maakten onze wensen kenbaar en ontvingen de gevraagde informatie. Wat we wilden bleek mogelijk en we besloten te gaan. Het andere stel vertrok een paar dagen voor de kerst met de XM en een grote autoambulance. Wij prepareerden de pick-up en vertrokken tweede kerstdag. Met dat oude machientje uit 1958 hadden we nog nooit een echt lange rit gemaakt. Dat wilden we nu eens testen terwijl we in de open laadbak eventueel heel wat onderdelen mee zouden kunnen nemen.

Het is een behoorlijk Spartaans tochtje geworden. Het weer was matig en rond het vriespunt en de types van dit bouwjaar zijn niet voorzien van een verwarming. Onderweg dus steeds de jassen aan. Het heeft ons twee en een halve dag gekost om onze bestemming te bereiken. Het had vlugger gekund, maar we stopten iedere dag rond vijf uur omdat het dan al donker werd. Iedere ochtend was het weer spannend of de auto in de kou wilde starten. De accu van 6 volt had vaak de grootste moeite om de motor aan de praat te krijgen.
Eenmaal aangekomen in een wat grotere plaats in de buurt van de omgeving waar de boerderij ligt belden we onze kennissen. Die hebben ons opgehaald en de weg naar de afgelegen boerderij gewezen.
De tien dagen van onze minivakantie waren ontzettend leuk. In de ochtend en de avond moesten een aantal geitjes gemolken worden en dat hadden we nog nooit eerder gedaan. Bovendien moest het hele spul drie keer per dag gevoerd worden volgens bepaalde patronen die we inmiddels alweer vergeten zijn.

Er was ook een groep van 15 jonge geitjes die elke dag moesten oefenen om īin de melkstandī te gaan staan. Dat gaf steeds chaotische taferelen, vooral ook omdat een van de twee bordercollies nog jong was en het vak nog niet echt onder de knie had. Regelmatig joeg deze enthousiasteling de geiten alle kanten op. Verder leefden er op de boerderij nog twee hanen en een kip en vijf katten. Na het melken van de jonge geitjes werd de melk van het kleinste geitje in een pan gedaan voor de katten die dan, samen met de honden als gekken door elkaar liepen. Na de avondronde samen met de kennissen koken, eten en een glaasje wijn en dan vroeg naar bed.

En toen kwam de laatste dag van het jaar. Op naar de sloop. Daar aangekomen bleek dat al het faxen over en weer een groot succes was geworden. De HY, inclusief motor, was volledig gedemonteerd en het enige wat wij moesten doen was de onderdelen inladen. Met het andere stel hebben we een paar dagen later nog een oud besteleendje opgehaald die al voor hun klaar stond en begonnen we voorbereidingen te treffen voor de terugtocht. Wij weer eerder op weg dan de anderen want tegen de XM konden we, ondanks hun CitroŽn aanwinst op de trailer, niet op. Weer na twee en een halve dag en vele liters motorolie en nog meer liters koelvloeistof waren weer thuis. Het was een heel leuke ervaring om samen met mensen die we nog maar nauwelijks kenden voor veertien dagen geitenboer te spelen. En wat natuurlijk helemaal aardig is: we beschikken nu, voor ongeveer dertien honderd gulden, over een vrijwel complete donor-HY. Dat maakt de mogelijkheden om de hobby voort te zetten toch weer wat makkelijker.

Hans en Caroline Mulder

 
 << terug