Meeting-verslag

Jaar Maand Auteur Titel
1994 juni Joop  - CitroŽndag -

 
- Nationale CitroŽndag Amsterdam -

Terugblik.
 

 

Terugblik.
Op 10 april ben ik afgereisd naar Amsterdam om zelf getuige te zijn van "de Nationale CitroŽndag", deze dag was een onderdeel van de tentoonstelling "CitroŽn 75 jaar toekomst".

Voor alle zekerheid was ik maar met het openbaar vervoer gegaan want normaal kun je je auto al moeilijk parkeren in de buurt van de Dam.
Toen ik het station uitliep kon ik al goed zien dat Amsterdam in het teken stond van CitroŽn getuigen de vele "eenden" die luid toeterend voorbij reden, een stoet van zo'n 20 eenden was echt niet ongewoon.
Vanaf het station komend zag ik de gele eend al hangen hoog boven het wegdek tegen de beurs van Berlage, op het plein beneden presenteerden verschillende CitroŽn-clubs zich. Mijn doel was echter de Dam waar alle CitroŽns geparkeerd zouden worden die meegereden hadden aan de rit Stadionplein/de Dam.
Een schitterend gezicht toen deze stoet bij de Dam aankwam, een lange sliert verschillende CitroŽns, van Eend tot SM, en van bestelwagen tot vrachtwagen. Allen kregen een plaatsje op het plein bij de Dam, van elk type was er wel een wagen te vinden zodat iedere Citrofiel "zijn" type kon bekijken.
Zo trok de CitroŽn-vrachtwagen die omgebouwd was tot camper veel bekijks, te meer omdat er uit de schoorsteen op het dak rookwolken verschenen, bij nader onderzoek bleek dat de eigenaar een echte houtkachel aan boord had en deze had aangestoken om zijn aardappels te koken.
Ook de Dyane met GS-motor trok veel bekijks want buiten het vreemde Dyane geluid was deze auto ook razend snel. Verder stonden er CitroŽns die men niet zoveel ziet zoals een Ami M35, GS met Birotor-blok een omgebouwde AK tot pickup en verschillende CitroŽn-achtigen zoals de Tjaffer (een soort Mťhari), de Lomax en enkele Panhard's.

Ook de HY ontbrak niet, maar liefst drie exemplaren stonden te pronken tussen de rest van de "familie". En dat CitroŽn-rijders ťťn grote familie zijn blijkt wel uit de sfeer die er hing, of uit de behulpzaamheid die er overal heerste bijvoorbeeld bij het parkeren op het plein bij de Dam, wat niet altijd even gemakkelijk was, of die "dikke" SM die afsloeg en op eigen kracht niet meer gestart kon worden, waarna spontaan een aantal eend-rijders onder grote hilariteit de SM aanduwden, en die zijn helpers in een dikke rookwolk achterliet. Toen nog even over het Rokin langs de kraampjes met onderdelen, miniaturen en boeken en nog even door de parkeergarage die deze dag alleen bestemd was voor CitroŽn-rijders, een machtig gezicht al die verschillende typen bij elkaar.

Deze CitroŽndag was voor mij, en ik denk voor velen, een groot succes, en voor herhaling vatbaar.

 

Wim Felen

 

 


 << terug