Meeting-verslag

Jaar Maand Auteur Titel
1995 september Niek en Els  - Reims (F)-

 
- Champagneweekend Reims -
 

 

Wij, van Cato, zijn op woensdagmorgen uit Oirschot vertrokken naar Mol, om vandaar met de andere Champagne-gangers naar Reims te vertrekken.
Bij de abdij van Postel hebben we koffie gedronken en een broodje genuttigd. Vandaar zijn we naar het Zilvermeer gegaan. We hebben ons netjes aangemeld en zijn naar het HY-veld gereden. Daar was bijna niemand aanwezig. Allen waren zwemmen. Het was prachtig weer, dus hebben we buiten thee gedronken en de nieuwe tent bekeken. Dat was de moeite waard, 's avonds hoorden wij dat de tent door twee rasechte HY'ers was opgezet, een compliment waard!

De volgende morgen (klokke tien) vertrek. Negen bussen achter elkaar, dwars door den Bels naar Bergen (Mons in het Frans), net voor de grens tanken vullen, negen stuks, allen euro-loodvrij. Om op te schieten! Op het parkeerterrein van een supermarché(tje) gezamenlijk gegeten en vandaar naar Reims, in het spitsuur, naar Val de Vesle, waar een romantisch kampeerterrein ons wachtte. De tiende HY was 's middags aangekomen. Lidy heeft een tafel besteld; waaraan we heerlijk hebben gegeten (toch makkelijk als je je talen spreekt!) Na afloop rond het vuurpotje van Karel nog wat bijgepraat. De volgende morgen moesten we om elf uur bij
"Moët et Chandon" zijn, waar we een rondleiding kregen door de champagnekelders. Er zijn onder Epernay 28 kilometer keldergangen in het krijt uitgehouwen, met recht een gatenkaas! Deze gangen zijn grotendeels gevuld met flessen toekomstige champagne, die er liggen te gisten en elke dag even geschud en gedraaid moeten worden. een schudder doet er 12000 in een uur. Dat wil zeggen, elke halve seconde 2 flessen, want hij heeft twee handen. Na verloop van tijd worden de flessen met de hals naar beneden gezet om de droesem in de hals te verzamelen.
Als na bevriezing de fles geopend wordt en de schiet bevroren prop droesem eruit met een druk van 6 kg/cm2. Nu kan de fles verkoopklaar gemaakt worden, hij wordt bijgevuld met champagnewijn waar wat gistmiddel aan is toegevoegd. De speciale champagnekurk en het netje van ijzerdraad erop en klaar is hij. Na afloop van de rondleiding was er gelegenheid tot proeven.

Ondertussen stonden onze trouwe HY's netjes in slagorde op het parkeerterrein te wachten en trokken de aandacht van vele bezoekers. Het was ook een fenomenaal gezicht! 's Middags, na de inkopen bij een grote supermarkt, zijn we naar Launois te Mesnil d'Oger gegaan. Eerst naar de cave, daarna naar het wijnmuseum, waar we konden zien hoe één en ander vroeger gebeurde. Na afloop kregen we een uitgebreide champagneproeverij aangeboden en mochten we zelfs de glaasjes meenemen. 's Avonds een fantastisch diner in het chateau 'La Maison de Millésime' te Peirry. Natuurlijk als apéritief een glaasje champagne, gevolgd door een entree van Jambon de Bayonne, een pot-aux-feu met kool, selderie, wortelen, bonen en belegd met grote stukken vlees en worst. Als slot frommage en een heerlijk stuk taart. Het geheel besprenkeld met lekkere rode wijn. We waren pas Iaat op de camping te Epernay, speciaal voor ons open gelaten, terug. De volgende dag, weer prachtig weer. zijn we terug gegaan naar het chateau voor een rondleiding door het Maison en de kelders hiervan. Ook hier weer een proeverij. waarna we geluncht hebben tussen de druivenranken. Hans wilde een foto maken van de HY's tegen de druivenhelling, dus starten die karavaan en rijden. Eerst was de weg nog redelijk maar allengs was de weg weg. Vijf bussen hebben de rondrit gemaakt maar de anderen zagen het niet zitten en zijn omgekeerd. We zijn toen naar Mercier in Epernay gereden, het gaf wat moeite om bij elkaar te blijven. Hans reed voorop en heeft diverse malen een ererondje op een verkeersplein gemaakt om de karavaan HY's weer bij elkaar te krijgen. Dat gaf ons als doorgewinterde champagnekenners niets nieuws meer te zien of het moet het grote vat zijn dat tijdens de wereldtentoonstelling van 1889 door 24 ossen van Epernay naar Parijs getrokken is en 215.000 btll (bouteille) champagne bevatte.

Terug naar Val de Vesle, 's avonds het afscheidsdiner in een restaurant. daarna vuurpot je. koffie en slapen.
Zondagmorgen ging de groep uit elkaar, sommigen gingen naar Mol, anderen naar huis, omdat de vakantie erop zat. Wij hadden afspraken voor de maandagmorgen.
Ik wil niet eindigen zonder dat ik, namens alle deelnemers. onze bijzondere dank wil uitspreken voor de voortreffelijke organisatie van deze CHAMPAGNE-EXCURSIE.

 

Niek en Els van Cato.

 

 << terug